Trump’ın Otomobil Vergisi Önerisi ve Yansımaları


Spread the love
  • Trump, Meksika’da üretilen belirli otomobillere %100 gümrük vergisi önerdi.
  • Hedeflenen araçların sadece Meksika’da üretilen Çin araçları olduğu belirtiliyor.
  • Trump, otomotiv endüstrisine ilişkin ekonomik endişelerle öneriyi sunmuş olabilir.

Aşağıdaki makalede daha fazlasını okuyun:

Donald Trump, geçtiğimiz hafta Meksika’da üretilen belirli otomobiller üzerine %100 gümrük vergisi uygulayabileceğini önerdi – bu da sektörü hafif bir şaşkınlığa sürükledi.

Trump’ın bu konuda biraz araştırma yaptıktan sonra, görünüşe göre hedef alınan sadece Meksika’da üretilen Çin araçları gibi görünüyor. Beyazev İçin Buckeye Değerleri PAC mitingi sırasında yapılan bu açıklama, Çinli otomobil üreticisi BYD’nin Meksika’da bir üretim tesisi inşa etme planlarını açıklamasının ardından yapıldı. Bu durumda üretilen araçların çoğunun elektrikli olduğu düşünülse de, BYD, bunları Amerika Birleşik Devletleri’nde satmak niyetinde olmadığını belirtti.

Trump’ın Önerisi

Bu cesur öneri, 2024 seçimlerini kaybederse bir “kan banyosu” çağrısında bulunduğu suçlamalarının arasında gözden kaçtı. Ancak, bu yorumun aslında otomotiv endüstrisiyle ilgili olduğu görünüyor. Eski başkan, Biden’ın elektrikli araç teşvikleri ve Çin’den gelen artan rekabet nedeniyle Amerikan otomobil üreticilerinin ekonomik olarak zor durumda kalacağını iddia etti ve bu noktayı vurgulamak için bu terimi kullandı. Bu, Trump’ın 2020’den beri savunduğu bir durumdu. Trump, yerli otomotiv endüstrisinin karma bir ürün yelpazesi için kör bir şekilde elektrifikasyonu takip etmesi durumunda büyük zarar göreceğini iddia etti. Aynı şeyin, Amerika Birleşik Devletleri’nin Çin’in ekonomik gücünü ciddiye almaması durumunda da geçerli olduğunu söyledi.

Trump, daha önce Obama dönemi emisyon düzenlemelerini geri çekmeye çalıştı ve daha sonra bu düzenlemelerin Amerikalıların gerçekten satın almak istediği uygun fiyatlı araçların gelişimini durguttuğunu uyardı. Ancak görevdeyken yaptığı herhangi bir düzenleme de, Biden’ın Beyaz Saray’a girmesinin ilk ayında yönetmelikle iptal edildi.

Trump’ın Agresif Önerisi Neden Olabilir?

Trump’ın bu konuda niçin bu kadar agresif bir öneride bulunabileceğine dair spekülasyon yapılıyor. Bildiğiniz gibi, Çin ile yaşanan ticaret, yönetiminin hep önemli bir odak noktası oldu. ABD ticaret dengesi, başkan olduğu dönemde büyük ölçüde müzakere taktiği olarak tarifelerin uygulanması nedeniyle daralmıştır. Ancak yabancı üretimli araçlara %100 gümrük vergisi uygulamak, tüketicilerin daha ucuz ürünlere veya daha iyi seçeneklere sahip olmalarını sağlamayacaktır ve bu, Trump’ın daha önce önemsediği konulardı.

Bir olasılık teorisi, otomotiv sendikasını kazanmak istemesidir. UAW liderliği açık bir şekilde Joe Biden ve DNC ile uyumlu. Başkan Shawn Fain, yumruğunu havada sallarken yönetimle müttefik olarak gösterilmek için Birleşme Adresi konuşmasında bile yer aldı. AFL-CIO’ya bağlı Amerikan İşçi Sendikaları Federasyonu ve İşçi Kongresi’nin (AFL-CIO) üyesi olan sendika liderliği, uzun süredir Demokratlarla müttefik olmuştur. Ancak bugünkü sendika üyeleri, yoğun işgücü gerektiren endüstrilerden gelmeleri durumunda bunu yapmazlar.

1970’lerden bu yana çelik işçileri ve otomotiv profesyonelleri için sendika binalarının sayısı dramatik bir şekilde azaldı ve çalışanlar liderliği körü körüne izlemekten daha az istekli görünüyorlar. Kendi kendime birçok otomobil işçisiyle konuştuğumda, birçok yıl boyunca ABD’nin işleri başka ülkelere kaydırmasından sonra büyük bir hayal kırıklığı duygusu olduğunu görüyorum. Sendika yolsuzluğu başka bir sorun oldu ve UAW’nin en son liderlik değişikliği öncesinde kusurlu oyuncularla dolu olduğu gösterildi.

Fain’in otomobil üreticileriyle müzakere ettiği lezzetli bir anlaşma yapması, UAW’de biraz güvenin geri kazanılmasına yardımcı oldu. Ancak Trump, ithal edilen otomobillerin sorunlu hale gelmesini önerebileceği bir ortamda Amerikan emeğinin yok oluşunu dile getirmek, Amerikan emeğinin yok oluşundan yakınanlara bir avantaj sağlayacaktır. Aslında, o konuşmada Ohio’da, mevcut iç politikaların işçi sendikalarını hala zayıflatacağını ve sendika üyeleri ile liderlik arasındaki ikilikten bahsetti ve birçok işçinin üst düzey yönetimin Demokratlara müttefik kalmış olsa bile kendisine oy vereceğine kesin bir şekilde güvendiğini belirtti.

“Birleşik Otomobil İşçilerine baktığınızda, kendi insanlarına verdikleri şey berbat. Çin’de yapılmış; hepsi Çin’de yapılmış araçlarda bu elektrikli çılgınlığı yapmak istiyorlar, arabalar uzak gitmiyor, çok pahalı oluyor ve hepsi Çin’de yapılıyor. Ve Birleşik Otomobil İşçilerinin başı, o büyük Çinli arabaları yapmışlardır. Belki de hiçbir zaman bir Cumhuriyetçiyle el sıkışmadı. Meksika, 30 yıllık bir süre içinde ülkemizdeki otomobil üretiminin %34’ünü ele geçirdi. Bunun üzerinde düşünün. Meksika’ya gitti. Çin şu anda Meksika’ya birkaç devasa fabrika inşa ediyor ve onlar arabaları ABD’ye vergisiz olarak satacaklarını düşünüyorlar.

“Eğer dinliyorsanız, Başkan Xi, seninle ben arkadaşız. Ama benim nasıl müzakere ettiğimi anlıyor. Şu anda Meksika’da inşa ettiğiniz o büyük canavar otomobil fabrikalarını, ve şu anda alibileri ve Amerikalıları işe almadan Amerikalılara arabaları satacağınızı düşünüyorsunuz, buna asla izin vermeyeceğiz ve seçilirsem bu arabaların hiçbirini satamayacaksınız. Şimdi, seçilmezsem, bu tüm ülke için bir kan banyosu olacak.”

Sebep Sonuç İlişkisi

Eğer beğendiğiniz otomobiller hepsi ülkede üretilmişse ve aile mali durumunuz yerli otomobil üretimine bağlıysa, ithalata uygulanan büyük bir vergi gerçek bir dezavantaj teşkil etmez. Ancak yazarınız, böyle bir hamlenin, Trump’ın daha önce tüketici seçeneklerini maksimize etme konusundaki açıklamalarını baltalayabileceğini ve Çin odaklı olasılıkla düşündüğünüz bir otomobilin elde edilemez hale gelebileceğini iddia edebilir.

Trump’ı tanıyan herkes, genellikle idealize edilmiş hedefleri temsil eden sansasyonel açıklamalarla öncülük etme eğiliminde olduğunu bilir. Büyük tarifelerin Donald Trump seçimi kazanırsa daha yönetilebilir bir şekle dönüşmesi muhtemeldir. Ancak bu, onların istenen etkilerine ve uygulamanın olası dezavantajlarına engel değildir.

Gerçek sorunun, Trump’ın Çin ithalatını engellemesi olması değil, planın hoş olmayan bir örnek teşkil etmesidir. Şu anda BYD’nin mevcut ürün gamından bir şey kullanma fırsatım olmaması umurumda değil. Ancak bu tarife, sonraki potansiyel tehdit olarak görülen diğer markalara da uygulanırsa farklı hissetmem mümkündür. Ayrıca, Biden’ın EV politikalarını piyasa manipülasyonu olarak eleştirmem ve ardından yönetimin ana siyasi rakibinin önerdiği benzer tekliflere göz yummam da ikiyüzlü olur. Ben hatta Tavuk Vergisi veya modern güvenlik düzenlemelerini bile sevmiyorum, ancak endüstriyel düzenlemelere daha fazla boyun eğmeye istekli olabilirsiniz.

Buna ek olarak, hükümetin Çin otomobillerini Meksika’da üretim yapılanlarla ayrıştırması ve aynı zamanda onlar için engeller oluşturmaması belirsizdir. %100 ithalat vergisi, Trump’ın kendi ABD-Meksika-Kanada Anlaşması’na aykırı olabilir. Çin’in girişine izin vermeden Meksika’ya nasıl engel olunacağı konusunda birçok cevapsız soru bulunmaktadır. Yaklaşan seçimlerle birlikte takip edilmesi gereken bir konu olacaktır.

Recent Posts