Cadillac Eldorado Brougham: Teknik Özellikler ve Sorunları


Spread the love
  • Cadillac Eldorado Brougham’ın dikkat çeken teknik özellikleri incelenmiş
  • Araçta deneysel mühendislik uygulamaları ve yenilikler belirtilmiş
  • Hava süspansiyon sistemi yaşanan sorunlarla ele alınmış ve alternatiflerine değinilmiş

Aşağıdaki makalede daha fazlasını okuyun:

Cadillac Eldorado Brougham’ın Teknik Özellikleri ve Sorunları

Bu hafta, Cadillac Eldorado’nun yeniden bir örtüşme ile karşınızdayız. Son yazımızda (bir ay önce) Eldorado Brougham’ın iç donanımını inceledik, bu donanımlar standart Eldorado’dan çok daha öteydi. Brougham’ın gittiği diğer bir alan olan mühendislikte de deneysel çeşitlilik vardı. Peki, yanlış giden ne olabilirdi?

“Deneysel mühendislik” ne kadar ürkütücü bir kavram gibi görünse de, Eldorado Brougham’ın birçok özelliği sorunsuz çalışıyordu ve sonradan birçok otomobilde benimsendi. 1957’deki Brougham sahipleri, güç koltuklarının iki pozisyonlu hafızalı fonksiyonunu ilk kez otomobilde deneyimlemişti. Bagaj kapağı da otomatikti: Çoğu araçta olmayan bir dönemde, bagaj açılıp kapanabiliyordu.

Güneş ışığının ısıtan paslanmaz çelik tavanıyla birlikte HVAC Cadillac mühendislerinin en önemli odak noktasıydı. Brougham, standart olarak hava soğutmalı yüksek basınçlı bir soğutma sistemine sahipti ve çift ısıtma yapabiliyordu. (O dönemdeki) güneş vizörleri (kırık olmayan plastik) daha fazla ışığı filtrelemek için polarize edildi. Gücü anten ve kapı kilidi gibi diğer güzellikler de şaşırtıcı değildi. Anında başlatan motor, yeniden başlatma özelliğine de sahipti.

Eldorado Brougham’ın radyosu da dikkate değer bir mühendisliğe sahipti. Sinyal arayan ve tamamen transistörlü olan bu radyo, 13 transistör kullanırken diğer radyolar altı transistör kullanıyordu. Delco tarafından geliştirilen radyo, 1957’de sadece Eldorado Brougham ile sınırlıydı.

Yeni olmasa da, GM’nin Autronic Eye sistemi Eldorado Brougham’da standart olarak bulunuyordu. 1952’de tanıtılan ve o yıl Cadillac, Buick ve Oldsmobile araçlarında kullanılabilen Eye, otomatik far azaltıcısıydı. Farların yaklaşan araçlardan gelen ışığı algılayan bir foto katalitik tüpten (ışığa duyarlı bir vakum tüpü) ve bir devreyle bağlanmıştı.

GM otomatik karartma teknolojisi alanında bir öncüydü ve Chrysler ve Ford, 1950’lerden 1980’lerin sonuna kadar GM karartıcılarını kullandılar. Ford Autronic Eye’yi AutoDim olarak yeniden markaladı ve Lincoln’lerde, seçili Mercury araçlarında ve Thunderbird’de sunuldu. Chrysler, bu özelliğe Automatic Beam Control adını verdi ve Chrysler ve Imperial araçlarında kullanıldı.

Hem Autronic hem de GuideMatic, sınırlı teknoloji kullanılması nedeniyle hiçbir zaman kusursuz değildi. Sensör, sarı yol levhalarından yansıyan ışığın yanı sıra farlara da tepki veren bir amber renkli mercekle donatılmıştı. Bu gereksiz bir karartmaya neden oluyor ve daha az güvenli sürüş koşulları oluşturuyordu. Cadillac, diğer tüm GM bölümleri GuideMatic’i sunmayı bıraktıktan sonra bile bu özelliği sürdürdü ve 1988 yılına kadar bir seçenek olarak sunmaya devam etti.

Eldorado Brougham aynı zamanda özellikleriyle dikkat çeken özel bir torpido gözüne de sahipti. Bunların en başında, içerideki her bir yolcu için birer gümüş bardak kupası bulunuyordu. Kupalar manyetikti ve torpido gözünün krom içine yapışıyordu, bu yüzden bardak tutucusuna ihtiyaç duyulmuyordu. Torpido gözünde deri kaplı bir sigara kutusu ve bir kadın makyaj kiti vardı. Ayrıca her araçta günümüzde de hala üretilen bir Lanvin Arpège parfüm şişesi bulunuyordu. Bunların yanı sıra altın tükenmez kalem ve deri bir defter vardı. Bu deftere biriken telefon numaralarını yazabilirdiniz.

En etkileyici ve sorunlu mühendislik değişikliği ise Cadillac’in 1957 Eldorado Brougham modelinde uyguladığı yeni bir otomatik seviye ayarlı hava süspansiyonuydu. Basında yayınlanan SAE belgeleriyle birlikte Cadillac, otomobillerinde sürüş kalitesini önemli ölçüde iyileştirmek istiyordu. Üretici, torsiyon çubukları veya metal yaylardan memnun değildi.

Mühendisler, daha iyi bir sürüş için hedeflenen arzunun, stilistlerin otomotiv tasarımında uzun, alçak, geniş kavramının yükselen tavan yükseklikleri ve araç tabanları yaratma gerekliliğinden kaynaklanan çelişen önceliklere sahip olduğunu anlattı. Bu ürünün geliştirilmesi yaklaşık on yıl sürdü ve hava süspansiyonu çelik yaylara göre daha düzgün bir sürüş ve üstün bir yol tutuş vaat etti.

Sistem, her bir köşede bir yay, bir kontrol bağlantısı ve bir seviye valfi ile birlikte önden arkaya uzanan hatları içeriyordu. Ön ucunda çeşitli depolar, valfler, üçten az olmayan bir kompresör, anahtarlar, egzozlar ve solenoidler bulunurdu. Tümü, yaklaşık olarak 2.400 kilogramlık Cadilac’ın seviyesini ve kontrolünü sağlamak için bir arada çalışır.

Teoride, tabii. Pratikte, sistem sızıntı yapma eğilimindeydi. Sistemdeki her montaj noktasında ve kontrol noktalarında sızıntılar olurdu. Ayrıca sistem, kışın donma eğiliminde olan bölgelerde sık sık donardı. Eldorado Brougham’ın teslim alındıktan hemen sonra hemen bir arızayla karşılaşma vakası bile bulunuyor.

Sistem başarısız olduğunda genellikle aniden ve uyarı vermeden başarısız olurdu. Arızalı bir süspansiyonla daha modern bir Land Rover veya benzer bir üründe olduğu gibi çukurlu yollarda sürüş yapmak mümkün değildi. Büyüleyici dört kapılı araç yerden seviyesine kadar iner ve taşınması ve onarılması için çekilmesi gerekirdi.

Nadir olsalar da, bu özel arabaların sahipleri, pahalı ve karmaşık hava süspansiyonu tamiratlarına devam etmek yerine arabalarını tekrar bobin yaylara dönüştürmenin daha kolay olduğunu buldular. Birkaç yıl sonra, GM bayileri dönüşüm kitlerini kendileri sunmaya başladı. Eldorado Brougham’ın 1957’de standart olarak sunulmasıyla başlayan hava süspansiyonunu, raporlara göre 1957’den 1960’a kadar diğer modellerinde de sunan Cadillac, bu özelliğin maliyetini 215 dolar (2,417 dolarla ayarlandı) olarak bildirdi. Günümüzde, bu büyük GM otomobillerinde hava süspansiyonunu yeniden monte etmek veya uyarlamak için bir ev endüstrisi bulunmaktadır ve tam sistemler 3.000 ila 4.000 dolar arasında fiyatlandırılmaktadır.

Bir sonraki bölümde, 1958’deki Eldorado Seville, Biarritz ve Eldorado Brougham için yapılan değişiklikleri konuşacağız. Ardından bu nesli kapatırken fiyat ve satış rakamlarını tartışacağız.

Recent Posts