Lityum Madenciliği ve Thacker Pass: Gelecekte Ne Bekleniyor?


Spread the love
  • Lithium Americas, Thacker Pass madencilik operasyonlarına başladı
  • Malzemelerin elektrikli araçlar ve pil gücüyle çalışan ürünlerde kullanılabilmesi için yaklaşık üç yıl daha gerekmektedir
  • Thacker Pass projesi Amerika’da tam izinli yeni lityum madencilik projesi ve bazı Kızılderili kabileleri projeye karşı çıkıyor
  • Lityum talebi artıyor, ancak projenin finansal ve çevresel zorlukları var
  • Yatırımlar ve destek devam ediyor, şirketin geleceği belirsiz

Aşağıdaki makalede daha fazlasını okuyun:

Lithium Americas, dünyadaki en büyük lityum yatağı olarak adlandırılan Thacker Pass madencilik operasyonlarına başladı. Ancak, rafinasyonun gerçekleşmesi ve malzemelerin tamamen elektrikli araçlar da dahil olmak üzere pil gücüyle çalışan ürünlerde kullanılabilmesi için yaklaşık üç yıl daha gerekmektedir.

Thacker Pass Madencilik Projesi

Automotive News’e göre, Lithium Americas, Amerika Birleşik Devletleri içerisinde “üretim yoluna net olarak sahip olan tek tam izinli yeni lityum madencilik projesi” olduğunu iddia ediyor. Bu, madencilik süreçlerini mümkün kılmak için 20 yıllık keşif sondajı, malzeme analizi ve yol planlaması gibi çalışmalar gerektirdi.

Projenin Karmaşıklığı

Thacker Pass projesi hala karmaşıktır. Proje, koşullu 2,3 milyar dolarlık federal kalkınma kredisi taahhüdü almış ve krediyi tamamlamak ve sonunda kullanmak için para toplamak zorunda kalacaktır. Diğer sitelerde lityum sert kaya içinde veya tuzlu yeraltı suyu havuzları içinde çözünerek bulunurken, bu sitedeki lityum yatakları kil içine gömülü olduğu için ölçeklendirilebilir şekilde çıkarılması için yeni bir teknoloji kombinasyonu gerektirir. Projede tartışmasız nokta da yok değil. Bazı Kızılderili kabileleri, madenin 1865’teki bir katliamın yaşandığı yerde olduğunu iddia ediyor. Reno-Sparks Kızılderili Kolonisi ve Summit Lake Paiute Kabilesi, gerekli olarak danışmanlık yapılmadığı ve Thacker Pass projesinin ruhsal ve tarihsel öneme sahip bir alanı kirlettiği gerekçesiyle dava açtı – bu dava sonunda reddedildi. Şirket, bu endişeleri uyandırmak için toplum faydaları anlaşması da dahil olmak üzere tavizlerle uğraştı. Lithium Americas’ın geçmişi, ABD’deki batarya hammaddesi madenciliğinin kolay olmadığını ve egzoz emisyonlarının olmayan EV bileşenlerinin üretiminin hala sosyal ve çevresel maliyetlere sahip olduğunu açıkça ortaya koymaktadır.

Yükselen Lityum Talebi

Biden yönetiminin otomotiv endüstrisini elektrikli araçlara kaydırmak için sağladığı teşvikler olmasa bile, lityum madenciliği genel olarak karlı bir iş olarak görülmektedir. Eğer pil kimyası önümüzdeki on yıl içinde dramatik olarak değişmezse, lityum çok değerli bir değer taşımaya devam edecektir ve bu değer Avustralya, Çin ve birkaç Güney Amerika ülkesi tarafından ezici bir şekilde domine edilmiştir.

Yatırımlar ve Destek

Thacker Pass, pandemi sırasında hızlandırılmış bir çevresel inceleme sürecine tabi tutulan birkaç projeden biridir. ABD’nin küresel bir pil üreticisi olma konusunda lityuma ihtiyaç duyacağı ve primary ekonomik rakibinin gerisinde kaldığı varsayılmaktadır. Biden yönetiminin EV üretimiyle ilgili her şeye teşvik etmesi de muhtemelen etkili olmuştur. Ayrıca, düzenleyici değerlendirmelerin COVID-19 döneminde yavaş olabileceği gerçeği de dikkate alınmalıdır. Ayrıca, lityum madenlerinin yeraltı suyunu kirletme konusundaki eleştirileri de etkileyici bir sorun haline gelmiştir. Programı mümkün olduğunca hızlı bir şekilde ilerletmek, ilerlemeyi engelleyebilecek olan bazı denetlemelerden kaçınılmış olabilir.

Automotive News, birkaç çevre grubunun, hızlıca ilerleyen sürecin çevresel etkileri göz önünde bulundurmadığını iddia eden davalara dava açtığını belirtti. Kızılderili grupları da aynı şekilde, madenlerin insan hakları ihlali olduğunu iddia ederek dava açtı. Ancak, bu kurumlar sonunda hukuki mücadelelerini kaybettiler ve projeyi yavaşlatabildiler.

Lithium Americas’in hükümet ilişkileri ve toplumla ilişkilere Vice President Tim Crowley, “işlemin titizliği Federal Bölge ve Temyiz Mahkemeleri tarafından yapılan yargısal incelemelerle desteklendi” dedi.

Finansal Durumu

Ancak, bu davalardan dolayı şirkete milyonlarca dolarlık maliyet getirdi. Bazı yatırımcılar nakit yanmasından endişeleniyor. Lithium Americas, geçen yıl yalnızca Thacker Pass’ta 193,7 milyon dolar harcadı ve değerli bir şey üretmek için hala yıllarca uzağında olduğunun farkında olan bir konumdadır. Ancak, madencilik faaliyetlerine başlayabilmek için geçiş döneminde var olmaya devam etmesi gerekmektedir.

Yazının yazıldığı tarih itibariyle, Lithium Americas’ın piyasa değeri 760 milyon ABD dolarıdır. Bu değer, birkaç gün önce 980 milyon dolara kadar değerlendirildiği zamanlardan önemli ölçüde düşüş göstermiştir. Ayrıca, geçen yıl 228 milyon dolar harcayan şirketin piyasa değerinin neredeyse dörtte birini aşmaktadır. Şükür ki o zamandan beri durum istikrar kazanmış gibi görünüyor ve yatırımcılar, kasıtlı bir kısa satışın ardından ne olacağını görmek için beklemektedir.

İlerleme ve Gelecek Hedefler

Department of Energy, işletmeye bir kredi teklif etmeyi planlamaktadır. Ancak, şartlar Lithium Americas’ın kalan maliyetler için diğer borç ve özsermaye formlarını tüketmesini gerektirir. Ayrıca, General Motors da 650 milyon dolarlık bir özsermaye yatırımıyla şirketle bağlantılıdır. Bununla birlikte, maden firmasının 2024 yılında birkaç yüz milyon dolarlık kaynak bulması gerektiği tahmin edilmektedir.

Ne olursa olsun, şirketin anlamlı destek aldığı ve Amerikan imalat tabanını temelden değiştirebilecek ve topluma önemli sayıda iş getirebilecek bir şey üzerinde çalıştığı söylenmektedir. Ancak, yerli ve çevresel gruplardan gelen itirazların seviyesini göz önünde bulundurduğumuzda, çevresel, sürdürülebilirlik yönetimi ve güvenlik (ESG-S) hedeflerinin boş olduğu hissedilmektedir. ESG, genellikle puanlama, genellikle politika yönlendirmeyi umut eden büyük mali kuruluşlar ve yatırım şirketleri tarafından belirlenen nihai bir skorlama tarafından belirlendiği için sistemi oynamaya çalışan şirketler arasında yaygın olarak kullanılır. Ancak, uygulamaya konulduğunda sıklıkla anlamsızdır ve dünyanın en büyük kirlilik yapan ve en kötü insan hakları siciline sahip olan bazı şirketlerin istenen ESG puanlamalarını almasına şahit olduk, bu eğilimin Lithium Americas’a uygulanıyor olması şartları koymaz.

Thacker Pass’ın Geleceği

En ideal senaryoda bile, Thacker Pass’ın faaliyete geçmesi birkaç yıl sürecektir ve ilerlemek için sürekli finansman gerekecektir. Şirketi yakından takip etmek ve aşırı derecede olumlu veya olumsuz raporları biraz kuşkuyla karşılamak mantıklı görünmektedir.

Recent Posts