Toronto’da Otomobil Hırsızlığı Sorunu ve Çözüm Önerileri


Spread the love
  • Toronto’da otomobil hırsızlığı son altı yılda %150 arttı.
  • Polis, araç çalıntılarını azaltmak için insanları anahtarlarını evlerinin önünde bırakmaya teşvik ediyor.
  • Otomobil hırsızlarının bazılarının silah taşıdığına dair endişeler var.
  • Çalınan araçlar genellikle eğlence amaçlı kullanılıyor veya diğer suçlarda işleniyor.
  • Polisin, suçları azaltmak için insanları suçlara maruz bırakmaya teşvik etmesi tartışmalara neden oldu.

Aşağıdaki makalede daha fazlasını okuyun:

Araba suçları son yıllarda genel olarak artmış olsa da, bazı Kuzey Amerika şehirlerinde otomobil hırsızlığı şaşırtıcı bir şekilde artmış durumda. Toronto’nun son altı yıl içinde otomobil suçunda neredeyse %150 artış yaşadığı tahmin ediliyor ve yerel yetkililer durumu halletmek için yeni bir taktik sunuyor – polisler halka araçlarını çalan hırsızlara bırakmasını tavsiye ediyor.

Toronto Polis Hizmeti Karabiniyeri Marco Ricciardi, geçtiğimiz ay Etobicoke’de yapılan bir toplum güvenliği toplantısında halka şunları söyledi:

“Evde saldırıya uğrama olasılığını engellemek için anahtarlarınızı evinizin önünde bırakın, çünkü arabayı çalmak için evinize giriyorlar,” dedi. “Başka bir şey istemiyorlar.”

Onun belirttiği endişe, yakalanan hırsızlardan bazılarının elinde silahla yakalanmış olmasıydı. Bu, Kanada hükümetinin üç yıl önce birçok ateşli silahın yasaklandığını ve ülke içindeki tüm tabanca satışlarının sonraki yasaklaması olduğunu göz önüne alındığında ilginç bir durum. Ne var ki, Ricciardi’nin çözümü, evinize girmelerine neden olacak bir sebep vermeden hırsızlarla temas etmekten kaçınmaktan ibaret.

Yakalanan hırsızların birçoğunun üzerinde silah olduğunu söyledi:

“Yakalananların birçoğunda üzerlerinde silah var ve bunlar oyuncak silahlar değil,” dedi. “Gerçek silahlar. Yüklü durumdalar.”

Onun tavsiyesi dünya çapındaki medya kuruluşlarının dikkatini çekti ve tartışmalara yol açtı. Yerel tepkiler de çelişkilidir. Bazı Kanadalılar, Ricciardi’nin basın toplantısı konuşmasından önce zaten bu protokolleri takip ediyorlardı. Yerel medya kuruluşu blogTO, kapılarının kilidini açıklamak için araçlarının camına bir not bırakan bir hane halkından bahsetti ve ardından hırsızlara harika bir gün diledi. Benzer taktiklerin artan araç suçları yaşanan San Francisco’da sürücüler tarafından da uygulandığını gördük.

Bugün çoğu çalınan araç sadece eğlence amaçlı kullanılıyor veya diğer suçlarda kullanılmak üzere kullanılan atılacak araç olarak görülüyor:

Öğenin daha sonra polis tarafından çoğunlukla bulundurulacağı varsayılıyor. Parça kesim atölyeleri bugün geçmiş on yıllara kıyasla daha az yaygındır ve çoğu modern araç daha kolay takip edilebilir, bu yüzden eski aracın tekrar görülme ihtimali gerçekten daha yüksektir.

Polisin genel suçtaki artışın azaltılabileceğine inanması başından beri en değerli eşyalarını suçlara bırakmalarına ve onların önlerine geçmemeyi seçmelerine bağlıydı. Toronto City News, 2023 yılında otomobil hırsızlığı ile ilişkili ev istilalarının ve hırsızlıklarının %400 arttığını bildirdi. Ancak, malınızı suçlara razı olmak ideal bir çözüm gibi görünmüyor ve genel olarak medya tarafından alay konusu oldu.

Ancak, Toronto Polisi küresel tepkiyi beklemeyecek kadar hızlı davrandı. Yerel halktan aldığı anında tepkiden sonra yetkililer sosyal medyaya “Ricciardi iyi niyetli olsa da, arabaları çalmak için ev istilasına yol açan başka yollar da vardır” diyerek tepkileri konuya yönlendiren bir makaleye bağlantı verdi.

Bu, toplum güvenliği toplantısında yapılan açıklamaları kesin olarak reddetmiyor. Ancak, binlerce vatandaşın hoşnutsuzluğunu dile getiren yetkililerin de son derece popüler olmadığını anladıklarını gösteriyor.

Sorun yukarıda anlatıldığından biraz daha karmaşık olabilir. Bu yılın başlarında, Toronto Polis Birliği (şehirdeki memurları temsil eden bir sendika) arzu edilen bir bütçe artışı konusunda tartışmalara girdi. Grup, zaten tahsis edilen neredeyse 1,2 milyar dolarlık bütçenin yanına yerel polislere ekstra 20 milyon Kanada doları talep etti. Şu anda Toronto polis memurlarının yıllık olarak 75.000 ila 130.000 Kanada doları arasında kazandığı tahmin ediliyor.

Belediye Başkanı Olivia Chow, bütçeyi artırmak için 7,4 milyon dolar teklif etti ve bu teklifi polis sendikası bütçe kesintisi olarak nitelendirdi. Polis, mevcut çağrılara tepki süresinin ortalama 22 dakika olduğuna dikkat çeken, sosyal medya gönderilerini kullanarak sürenin sendikanın talepleri karşılanmazsa artacağını ima eden bir kampanya başlattı. 2010’dan bu yana tepki süresinin %90’dan fazla arttığı gerçeğini neden Toronto polisinin neden vurgulamak istediği belirsiz olsa da, bu görünüşte bütçelerini genişletmek için kullandıkları taktik olarak görünüyor.

Eleştirmenler, polisin korkutma stratejisi yürüttüğünü ve etkili bir şekilde suçlulara herhangi bir yasadışı faaliyeti gerçekleştirmek için bolca zamanları olduğunu söyledi. Ben de bazı reklamları gördüm ve öncülüne katılmak zor. Ayrıca, Toronto Polis Hizmeti’nin şiddet ve mülk suçlarındaki artışı çözmek için birkaç yıl boyunca politika değişikliklerine, ilerici mesajlara ve barışçıl gösterileri bastırmaya odaklandığı eleştirileri de oldu.

Bununla birlikte, Toronto’yu izole bir durum gibi sunmak zor. Şehrin polis stratejisi biraz benzersiz olsa da, araç suçlarının artışı öyle değil.

2023 yılında Chicago’da araç hırsızlığının %26 arttığı görüldü. Ancak bu rakam, yalnızca 2022 verileriyle karşılaştırıldığında elde edilir. 2019’da normal olanla karşılaştırıldığında, şehir araç suçunda üç kat artış yaşadı. LAPD Suç Veritabanı’na göre, Los Angeles 2019’dan bu yana otomobil hırsızlığının neredeyse ikiye katlandığını gördü. Bu arada, New York Şehri aynı dönemde %191 artışa bakıyor. Ancak bunun sadece eyalet genelindeki %181’lik ortalama bir artıştan biraz daha kötü olduğunu belirtmek gerekiyor. Araç hırsızlıkları tekrar Kuzey Amerika’da oldukça ciddi bir sorun gibi görünüyor.

TTAC içerisinde yer al   Gelişmelerden, özelliklerden, TTAC’ın bakış açılarından ve araba hakkındaki gerçek tutkunu olarak birinci getirelere ulaşmak için bazı eklentilerle abone ol .

Recent Posts