Otomobil Veri Paylaşımı: Sigorta Fiyatları Etkileniyor mu?


Spread the love
  • Otomobil üreticileri müşteri sürüş verilerini sigorta şirketlerine satarak suçlanmaktadır.
  • Sigorta şirketlerinin bağlantılı araçlardan elde edilen veri miktarı artmıştır.
  • Sigorta firmaları, sürücü verilerini sigorta kapsamını kişiselleştirmek için kullanmaktadır.

Aşağıdaki makalede daha fazlasını okuyun:

Bir süre önce The New York Times tarafından yayınlanan bir rapor, otomobil üreticilerini müşteri sürüş verilerini sigorta şirketlerine satmakla suçladı. Bu, bağlantılı araçların uygulamasından beri birçok sürücünün zaten farkında olduğu bir durum olsa da, yayın, verinin miktarının şaşırtıcı bir şekilde arttığını iddia ediyor. Paylaşılan veri miktarının yanı sıra, etkisi ve etkileri de oldukça şaşırtıcı.

Otomobil Verisi ve Sigorta Fiyatları

Rapor, daha önce tüm kaza raporlarını ve trafik ihlallerini takip etmekle görevli olan LexisNexis’in “Risk Çözümleri” programına odaklanıyor. Ancak, bu bölüm yıllar içinde büyük ölçüde genişledi ve şimdi modern araçların sizinle ilgili toplayabileceği hemen hemen tüm ilgili verileri denetliyor.

Seattle’da yaşayan bir Beyefendi olan Kenn Dahl, Chevrolet Bolt model aracıyla sigorta primlerinin %21 arttığını fark etti. Diğer müşterilerle karşılaştırdığında, diğer sigorta şirketlerinin de normalden daha yüksek olduğunu fark etti. Bir ajansa sorduğunda, LexisNexis raporunun bir etken olabileceğini söylediler.

Kendisine ait raporu almak için Fair Credit Reporting Act’ı kullanan Dahl, aracını kullanırken yapılmış neredeyse her şeyi içeren 258 sayfalık bir tüketici açıklama belgesiyle karşılaştı.

İçindekiler onu şok etti: kendisi veya eşinin son altı ay boyunca Bolt ile yaptığı her yolculuğun ayrıntılarını içeren 130’dan fazla sayfa. Bu, 640 yolculuğun tarihlerini, başlangıç ve bitiş saatlerini, kat edilen mesafeyi ve herhangi bir aşırı hızlanmayı, sert frenlemeyi veya hızlanmayı içeren raporu kapsıyordu. Tek eksik olan şey arabayı nereye sürdükleri. Örneğin, Haziran ayında bir Perşembe sabahı, araç 18 dakikada 7,33 mil yol yapmıştı; iki hızlı hızlanma ve iki sert frenleme olmuştu. Raporuna göre, seyahat ayrıntıları, Chevy Bolt’un üreticisi General Motors tarafından sağlanmış. LexisNexis, bu sürüş verilerini sigorta şirketlerinin daha kişiselleştirilmiş sigorta kapsamı oluşturmak için kullanması için bir risk puanı oluşturmak amacıyla analiz etmiş. 

Sigorta Firmalarının Veri Kullanımı

Sigorta grupları, indirimler sunma bahanesiyle “güvenli sürüşü” izleyecek takip cihazları kurarak müşterilerle ilişki kurmak zorunda kalıyordu. Bu sistemlerin başlangıçta arabanızın kaputunun altına yerleştirilmesi gerekiyordu, daha sonraki örnekler ise telefon uygulamalarını ve otomobil üreticilerine bağlantılı araç verilerini paylaşma iznini içeriyordu.

Bu bilgiler, birisinin hızlı sürüş anlarında sigorta primlerini yükseltmek için kullanılıyor. Ancak, sigorta şirketlerinin bu bilgilere erişim için eski engeller vardı.

Bu tür bağlantılı araçlarla artık gerek yok. Otomobil üreticileri, müşteri verilerini satmak zorunda kalıyor ve sigorta şirketleri bu bilgilere erişmek istiyor, böylece primlerini yükseltebilir veya insanların sigorta kapsamını

Recent Posts