Dizel Araba Ne Kadar Isıtılmalı?


Spread the love

Çalıştırma aşamasında mutlaka motoru 25-30 saniye kadar ısıtın. Bunu yaparken de gaz vererek motoru ısıtabilirsiniz. Motoru ısıtmadan kullanmak, bir de bunu yüksek devirde yapmak, dizel aracın motoruna ciddi zararlar verebilir. Turbo dizel motor soğukken yüksek devirde kullanmak, tribünlerde hasar oluşturabilir.

Dizel araç kaç bin devirde kullanılır?

Hem daha iyi hızlanma hem de daha düşük yakıt tüketimi için üst vitese geçip, torkun en yüksek olduğu 2000 ile 3500 arasındaki devirlerden yararlanmak gerekiyor. Ekonomik kullanmak istiyorsanız, tercihen 2000 ile 3000 d/d arasında kalınmalı.

Dizel araba kac dakikada Isinir?

Eski model dizellerde ısınma için bekleme süresi yaklaşık olarak 30 saniye civarındayken yeni teknolojilerde bu bekleme süresi 6-8 saniye arasında değişiyor. Söz konusu benzinli motorlar olunca durum biraz daha farklı. Dizel motorlarda sürüşe başlamadan önce motoru ısıtmak bir gereklilik olsa da benzinlilerde değil.

Dizel motoru ısıtmak gerekir mi?

Benzin, LPG veya Dizel araçlarda motor ısınmadan hareket edildiği zaman pistonlar aşınır. Özellikle çok soğuk havalarda motor mutlaka ısıtılmalıdır. Piston kolunun zarar görmemesi için motor ısındıktan sonra hareket edilmesi gerekir.

Dizel araba devirsiz kullanılırsa ne olur?

Dizel Aracınızı Sürekli Düşük Devirde Kullanmayın

Motor soğukken devirli araç kullanmak motora zarar vermekte ancak ısınmış bir motoru olması gerekenden daha düşük devirlerde kullanmak aracın kurum biriktirmesine ve uzun vadede vuruntulu çalışmasına neden olabilir.

Dizel araba kaç bin devirde vites değiştirilir?

Dizel bir araç için maksimum yakıt verimliliğini sağlamak için 2.000-2.500 devir aralığında vites değiştirmek, benzinli bir araç içinse; 2.500-3.00 devir bandında vites yükseltmek, hem motor sağlığı hem yakıt tasarrufu, hem de sarsıntısız bir sürüş için optimum vites değiştirme aralığı olarak kabul edilmiştir.

Dizel rölanti devri kaç olmalı?

Bu tarz kullanımda verimsiz yanma sonucu kurumlanma riski ortaya çıkıyor. Yoksa sakin kullanımda isterseniz 1250 devirde gidin, bir sakıncası yok. Dizel aracın devirsiz kullanılmaması tavsiye edilmiş fakat araç ekranlarındaki vites önerileri sakin kullanımda 1500 devir ve altında araç kullanımına yönlendiriyor.

Araba kaç dk da ısınır?

Başlangıçta gaz pedalına karşı nazik olun. Gaza bastığınız zaman, motorunuzun ısınması zaman alır (sürüş koşullarına bağlı olarak beş ve 15 dakika arasında değişir). Eğer arabanızı çalıştırdıktan hemen sonra hızlı şekilde giderseniz, gereksiz baskı uygularsınız.

Araba kaç dakika ısıtılmalı?

Araba çalıştırıldıktan hemen sonra hareket edilmemeli motorun ısınması için 1 ila 1,5 dakika kadar motor rölantide çalıştırılmalıdır.

Dizel motor neden geç ısınır?

Dizel motor benzinliye göre daha geç ısınır. mazotun kalorisi, benzine göre düşük olduğu için ve dizel araçlar daha az yakıt yaktığı için, motorları geç ısınır motor ısınır, suyunu ısıtır, o su da kalorifer peteğinden geçip devir daimini tamamlarken petekte ki fan sıcaklığı içeri üfler.

Dizel aracın rölantide çalışması zararlı mı?

Rölantide çalışan bir araba saatte 0.75 – 2.65 litre yakıt kullanır. Rölantide çalışan bir dizel kamyon, saatte yaklaşık 3.79 galon yakıt yakıyor. Ülkemizde şuan bir litre benzin 6.67 TL ve bu durumda rölanti bize fazlasıyla zarar ettiriyor.

Dizel motor ömrü nasıl Anlaşilir?

Dizel Araçlarda Bitik Motor Nasıl Anlaşılır?

  1. Dizel Araba Marş Sorunu.
  2. Turbo Arızası
  3. Motordan gelen mavi duman.
  4. Düşük Yakıt Ekonomisi.
  5. Motor Gücü Kaybı
  6. Artan Yağ Tüketimi.
  7. Motor Vuruntu Sesleri.

Hangi devirde vites değiştirilir?

Bu bir zorunluluk değildir ancak arabayı hızlı kullanmak istiyorsanız devir göstergesinde ibrenin 3000-4000 devirleri görmesini bekleyebilirsiniz. Standart bir otomobil kullanımında arabanın kontrollü bir şekilde hızlanmasını istiyorsak devir göstergesi 2000’e geldiği anda vites değiştirmeliyiz.

Düşük devirde kullanmak turboya zarar verir mi?

Yani özetle, sürekli düşük devir dizelde fazla iyi olmuyor. Downsizing’e uğramış yeni jenerasyon turbo benzinlilerde de motor ciddi şekilde sırtını turboya dayadığı için turbonun devreye girmediği devirlerde gidildiğinde çok güçsüz kalıp verimsiz yanma gerçekleştirir ve yine motor ömrüne zarar verir.

Hangi devirde en az yakar?

Yakıt sarfiyatının en az olduğu devir; benzinli araçlarda 2500-3000, dizel araçlarda ise 2000-2500’dür.

Recent Posts