resmi distrübitörlük anlaşması yapan ithalatçı şirket dışındaki kişilerce ithal edilip satılmış arabadır.
Bayi çıkışlı olmayan araç ne demek?
bayii çıkışlı olmayan araçlar özel ithalatla getirilmiş garantisiz grey market araçlardır
Bedelsiz araç ne demek?
Bedelsiz ithalat nedir? Bedelsiz ithalat; bedeli için döviz transferi yapılmadan yurt dışında elde edilen ve yurda getirilmesi mecburi olmayan dış kazanç ve tasarruflarla satın alınan bazı şahsi ve ticari mahiyette eşyanın yurda ithalidir.
Ikinci el araç ithalatı nasıl yapılır?
Eğer beğendiğiniz otomobil 35 yaşından daha eskiyse bizim gibi yetkili kuruluşlar vasıtasıyla Türkiye yollarında tadını çıkarabilirsiniz. Bu durumda araç bedeli (minimum araç bedeli 35.000 USD’dir) ve motor hacmi üzerinden güncel mevzuata göre ÖTV’si hesaplanır ve ithalatı gerçekleştirilir.
Kimler araç ithal edebilir?
Bu kişiler kimlerdir? Türkiye gümrük bölgesi dışında en az yirmi dört ay ikamet ettikten sonra, yerleşim yerini Türkiye gümrük bölgesine kesin olarak nakleden gerçek kişiler. Yurt dışındaki milli veya milletlerarası kadrolara atanıp da bu görevlerinden dönen kamu görevlileri (bunlar için 24 aylık süre şartı yoktur).
Grey araç ne demek?
Peki nedir “grey market”? Birçok kaynakta “grey market” şöyle tanımlanıyor: Resmi ithalatçıların bilgisi dışında, ürünün, bireysel olarak herhangi bir ülkeden ithal edilerek satılması anlamına geliyor. Bu ürünler, markanın resmi ithalatçıları ve üreticileri tarafından garanti kapsamına alınmazlar.
Bedelsiz otomobil ithalatından kimler yararlanabilir?
Soru: Kimler bedelsiz araç ithali yapabilir? Cevap: a) Türkiye Gümrük Bölgesi dışında en az 24 ay ikamet ettikten sonra, yerleşim yerini Türkiye Gümrük Bölgesine kesin olarak nakleden Türk vatandaşları.
Yurtdışından kaç yaşında araba getirebilirim?
Ülkemizde yurt dışından araç getirmek için herhangi bir kısıtlama yoktur. Yurt dışında ikamet eden bir kişi pasaporta işlemek şartı ile istediği kadar yabancı plakalı araçları Türkiye’ye getirebilir.
FOB değeri ne demek?
İngilizce Free On Board (FOB) terimi, tedarikçinin malzemeyi nakliye yapılacağı geminin güvertesine taşıyana kadar olan sorumluluğunu içerir. Fabrikadan liman gümrüğüne kadar olan taşıma masrafları ile liman gümrüğü ve liman masrafları tedarikçiye aittir.
Yurtdışından 2 el araç nasıl getirilir?
2- Yabancı Plakalı Araç Almak
- Son 1 yılın 185 günü yurt dışında olmanız gerekir. Bu süre pasaportunuz üzerinden kontrol edilir.
- Getirilen araç ülkede en fazla 730 gün kullanılabilir.
- Araç, sahibi dışında herhangi birisi tarafından kullanılamaz.
- Türkiye’ye geçici süre ile getirilen araçlar satılamaz ya da devredilemez.
Kaç yaşında araba ithal edilebilir?
Bireysel gümrük işlemleri kapsamında, ithal edilecek araçlarla ilgili başka bir koşul daha vardır: Aracın yurt dışında, kişilerin adına kaydının yapıldığı yıl itibariyle, model yılı dahil olmak üzere, 3 yaşından eski olmaması gereklidir.
İkinci el özel ithalat araba alırken nelere dikkat edilmeli?
İkinci El Araba Alırken Dikkat Etmeniz Gereken 9 Kriter
- 1) Aracı Kimden Aldığınızı Bilmek.
- 2) Aracın Fiziki Durumu – Kaporta Ekspertizi.
- 3) Mekanik Durum ve Motor Kontrolü Yaptırmak.
- 4) Lastik Durumunu Kontrol Etmek.
- 5) Kilometre Durumunu Kontrol Etmek.
- 6) Hasar Bilgisinin Sorgulanması
İthal araç gümrük vergisi ne kadar?
Şöyle ki araç ithalatında tahsil edilen %10 gümrük vergisi, %0,4 TRT Bandrolü, %18 KDV tutarları da alınacak ÖTV matrahının içinde yer alıyor ve bu vergi tutarları için de bir anlamda ÖTV ödeniyor.
Nasıl araç ithal edilir?
Araç ithalatında öncelikle ithal edilecek malzeme ve ihracatçıyla çalışılacak genel şartlar belirlenmelidir, sonrasında ise bu işlemi gerçekleştirecek Türkiye Cumhuriyeti’nde mukim ve vergi numarası olan tüzel veya gerçek bir kişi (gerçek kişilerde TC kimlik numarası yeterlidir) gerekmektedir.
Bir arabanın ithal olup olmadığını nasıl anlarız?
Ülkemiz sınırları içerisinde üretilmiş veya yurt dışından ithal edilmiş araçların teknik bilgileri Emniyet Genel Müdürlüğü arşiv kayıtlarında bulunur.