Soket çıkarıldığı anda motorda herhangi bir sarsıntı veya titreşim varsa, o ateşleme bobini sağlamdır. Yine soket çıkarıldığı anda motorun çalışmasında hiçbir değişiklik meydana gelmiyorsa o ateşleme bobini ise arızalıdır ve silindirde kıvılcım oluşmadığı için yanma da olmamaktadır.
Bobin arızası nasıl belli olur?
Yeni model araçlarda sırayla ateşleme bobini sisteminin soketi çıkartılarak motorun ses ve tepkisi ölçülür. Soket çıktığı andan itibaren motorda herhangi bir sarsıntı veye titreşim görülür ise o bobin sorunsuzdur. Ancak soket çıkartıldığı taktirde motor çalışmasında hiçbir değişim yok ise o bobin arızalıdır.
Ateşleme bobini arızası nasıl Anlaşilir?
Ateşleme bobini arızası nasıl belli olur?
- # 1 – Duman Atma ateşleme bobini arızasının küçük belirtisidir.
- # 2 – Aracın Daha Fazla Yakması
- # 3 – Motor Teklemesi.
- # 4 – Aracın Çalışmaması ateşleme bobini arızası belirtisidir.
- # 5 – Motor Sarsılması, Düşük Rölanti, Çekişin Azalması
Bobin ömrü ne kadardır?
Ateşleme Bobini Ömrü
Bobin kaç binde değişir? Sorusuna cevap olarak da, herhangi bir belirti durumu yoksa 100.000 kilometreye kadar kullanılabilir.
Bobin tekleme yapar mı?
Ateşleme bobini arıza belirtileri nelerdir? Ateşleme bobini bozulursa motor titreşimli çalışır, tekleme yapar rölantide kendiliğinden stop eder, marş yapıldığında motor geç-zor çalışır, arabanın çekişi düşer, yakıt sarfiyatı artar.
Bobin kaç TL?
%5 indirimle HONDA CRV ATEŞLEME BOBİNİ 2007–2012 ( 30520-RNA-A01 ) Ateşleme Bobini 378 TL’ye, %5 indirimle Hsgl Motorlu Testere Husqvarna 365 /372 Jonsered 2165 Ateşleme Bobini 174 TL’ye, %30 indirimle ATESLEME BOBINI – (MERCEDES M271 / W209/W211 ) Ateşleme Bobini 770 TL’ye sahip olabilirsiniz.
Bujinin biri çalışmazsa ne olur?
Bujiler eskirse, biri veya bir kaçı bozulursa araç tam performans çalışmayacaktır. İlk gözlemlenen kusurlardan biri motorun sarsıntılı çalışmasıdır. Bu sarsıntı hissedilir derecededir. Motorun tüm silindirleri tam çalışmadığı için yokuş çıkarken dahi zorlanılır.
Ateşleme bobini tamir olur mu?
Bobini tamir etme şansı pek mümkün değildir. Aracınızın ateşleme bobini bozulduysa yenisi ile değiştirmeniz gerekecek.
Araçlarda ateşleme bobini ne işe yarar?
Ateşleme bobini, akü ile koordine halinde çalışmaktadır. Aküden motora gönderilen düşük gerilimi yönlendirerek, bujilere aktarmaktadır. Bu gerilim de bujiler yardımıyla yüksek gerilime dönüştürülmekte ve kıvılcım oluşması sağlanmaktadır.
Araç Bujilerinin ömrü ne kadardır?
Standart tip bujilerin 35.000 km ile 45.000 km arasında değişir. Platin bujiler 80.000 km ile 100.000 km arasında değişir. İridyum bujiler 80.000 km ile 100.000 km arasında değişir. Gümüş bujiler 10.000 km bir değiştirilmelidir.
Buji ömrü kaç km?
Arabalarda bulunan bujilerin ömrü ortalama 40 – 50 bin km’dir. Bu kilometreye yaklaştığında buji kontrolleri yapılmalı ve değişime ihtiyaç olduğu durumda buji değişimi yapılmalıdır. LPG’li ve benzinli araçlarda buji km ömrü aynıdır.
Ateşleme bobini performansı etkiler mi?
Motorun Güç Merkezi
Yüksek voltaj ile çalışma, ateşleme bobininin güvenilir şekilde yerine getirmesi gereken bir işlemdir. Ateşleme bobininin zayıf olması durumunda motorda yanlış ateşleme ve performans sorunları ortaya çıkar.
Tekleme nasıl anlaşılır?
Yolda seyir halinde iken ara veya sıklıkla aracınız stop eder gibi bir anda gaz kesip sonra yoluna devam etmesi sorunu, aracın teklemesi şeklinde tanımlanır.
Motor teklemesi nasıl anlaşılır?
Bu durumda güçte düşüş, rölantide dalgalanma, yakıtın artması gibi belirtiler olacaktır. Örneğin motor soğukken (sabahları) motor hiç çekmiyorken veya çekişi düşüyorken, motor ısınınca çekişin normale dönmesi, supap ayarının bozuk olmasından kaynaklanır.
Ateşleme bobini nasıl değiştirilir?
Ateşleme bobini değişimi nasıl yapılır?
- Akünüzdeki negatif kutup başını sökün.
- Değiştirilmesi gereken ateşleme bobinini bulun.
- Ateşleme bobininden silindirlere kablolar gidiyorsa.
- Bobine giden her bir kabloyu çıkarın.
- Ateşleme kablolarını yana itin.