Hibrit Zorlu Arazi Lastikleri Hakkında Kısa Rehber


Spread the love
  • Off-road tutkunları için lastik seçiminin önemi
  • All-terrain lastiklerin genel özellikleri ve faydaları
  • Çamur-aranan lastiklerin özellikleri ve avantajları
  • Dayanıklı-terrain ve zorlu-terrain lastiklerin ortaya çıkışı ve özellikleri

Aşağıdaki makalede daha fazlasını okuyun:

Herhangi bir off-road meraklısı, biraz toprak altında kalan herhangi bir kişinin, çekişin engebeli arazide harika bir günün büyük bir parçası olduğunu bilmelidir. Kilometrelerce kilitli diferansiyeller ve beadlock jantlar -veya performans ve tork, meseleyi daha da zorlaştıramaz- riginizdeki lastikler Homer Simpson kadar dünden razı değilse, tüm bunların şansının olmadığı anları viral videolarla YouTube ünüyle sonuçlanabilir.

Ancak, lastik seçimi konusunda gezinmek bir denemeyi gerektirebilir. Bir kişi bir dizi favori markaya sahipse bile, lastik şirketleri farklı ortamlara uygun olan bir dizi lastik sunma eğilimindedir. Bazıları off-road işini hallettikten sonra ev yolculuğunda size acımasızca vururlar. Diğerleri tersini yapar, sizi sabitlemek yerine, tam da ihtiyacınız olduğunda orada olduğunuz yeri garanti eden bir Murphy’nin Kanunu olay yerinde ise bile şiddetli bir şekilde sıkışmanıza neden olurlar.

All-Terrain Lastikler

Tüm arazi lastikleri bu segmentte popüler bir seçenektir. Off-road’da kabul edilebilir bir tutuş miktarı sağlayarak, asfalt yolda sizi Tylenol bütçenizi artıracak performanslara imkân tanımadan kullanılmaktadır. Sonuçta, çoğu 4×4 sahibi, riglerini günlük kullanım için hafta içi ve cumartesi ve pazar günleri tekerlek manevraları yapmak için kullanır. Biraz taviz, yol kat eder -ama bu bilgiyi eşinize söylemeyin.-

Blackhawk Ridgecrawler R/T
Kamyon ve SUV’lar için birçok kişi arazi lastiği (offroad koşullarında iyi çekiş ve gündelik sürüşte iyi yol kullanma özellikleri) ve çamur-aranan lastikler (pavement sona erdiğinde olağanüstü çekiş için tasarlanır, ancak asfalta uygun olması tasarlanmaz.) kullanırlar. Vahşi-ara-lastikler de öyle bir yer arasına oturur, açık desenli diş paletleri ve çamur ve diğer düşük çekiş koşulları için büyük lamlarına sahiptir, ancak yeterli çekiş sunan yakın desenlere de sahiptir. Blackhawk Ridgecrawler R/T lastikleri, yolu bırakmayacak agresif lastik arayanlar için harika bir seçimdir. Ridgecrawler R/T, çeşitli hava koşullarında tutuşunu ve performansını sunarak tutarlıdır. 3PMS sertifikalı rozeti, bu lastiğin kış koşullarıyla baş edebileceğini gösterir. 3B yarma, üstün ıslak çekiş sunar. Geniş optimal ayak izi desen tasarımı mükemmel bir tutuş sağlar ve her türlü yüzeyde kontrolü artırır. Dayanıklı ve agresif yan etekler ekstra çekiş ve koruma sağlar, çukur ve deliklerden çıkmaya yardımcı olurken kesik ve takılmaları önler. Lastiğin yan duvar sertliği, patika yollarına oturduğunda da yardımcı olur.

Tüm Arazi Lastikleri

Tüm arazi lastikleri genellikle lastiğin yan duvarında veya resmi bir adında belirtilen A/T işaretleriyle gösterilir. Genellikle, yolcu araçlarının lastik dönüşlerinde genelde bulunan kalın desen bloklarına kıyasla, bu lastiklerdeki kalın desen bloklarının arasında daha fazla boşluk bulunur. Bu tasarım, bu lastiklerin toprakta iyi çalışmasına ve aynı zamanda asfalt üzerinde bir ölçüde konfor sağlamasına izin veren gizli sosun bir parçasıdır.

Bazı tüm arazi lastiklerinde, örneğin BFGoodrich KO2 üzerinde, bu boşluklarda kaldırıma yapışan çakılları orada takılı bırakmak yerine lastiğin deseninden çıkaran küçük üçgenler mevcuttur. Bu, omuz üzerindeki desen blokları arasında, kalıcı hale gelmiş çamurun yapışmasına neden olan herhangi bir emme hareketini kırmak için biraz esnek olan ince yükseltilmiş hatlar için de geçerlidir.

Her bir desen bloğunda bulunan küçük dalgalı çizgiler olarak bilinen sipesler, lastiğe sert veya beton yüzeylerde biraz daha fazla tutuş sağlar, çünkü sert bir yüzeye basma işlemi onları biraz açarak ekstra tutuş yüzeyi yaratır. Bu özellik, bu lastiklerin üç dağ zirvesi kar tanesi (aka ‘kış lastiği’) rozeti almalarına da katkıda bulunabilir, ancak her zaman böyle değildir.

Çamur-Ara-Lastikler

Çamur-aranan lastikler, tüm arazilerin kaslı kardeşidir, kayalıklı arazileri ve batak arazileri mutlak bir kolaylıkla kaldırır. Bu, tüm arazilerde olduğundan daha fazla boşluklara sahip büyük, sıralı diş desenlerine sahip olmalarından kaynaklanır. Bu, lastiğin gevşek veya yumuşak araziyi kolayca yok edebilmesine ve derin çamura kolayca geçebilmesine olanak tanır. Ormanın derinliklerinden veya çamurun dipsiz çukurlarından sık sık 4×4’lerini kullanmayı tercih eden sürücüler için bu tür lastikler akıllı bir seçenektir.

Ancak hayatta olduğu gibi, bir şeylerin karşılığını ödemek zorunda kalırsınız. Off-road’da kazandıran bu büyük desen boşlukları, asfalt üzerinde aşırı derecede gürültü yaratır ve pasajında beton otoyollarını içeren herhangi bir güzergahla gitmek isteyenlerin bir dizi belgelendirilmiş işitme koruyucu araştırmasının kollarını sıvasını gerektirir. Lastiklerin kuru çekişi, çünkü çamuru kahvaltı yapan aynı lastik bileşiği, mağazaya giderken gevşemeye ve sıkışmaya başlayabilir. Ayrıca, birçok çamur-aranan lastik, tasarımlarının hedefinde hayatlarına kattıkları nedenlerden dolayı kilometre garantisi veya garanti sunmaz. Ayrıca, bu lastiklerin dengede tutulması da bir zorluk olabilir. Akıllıca alışveriş yapın.

Dayanıklı-Terrain Lastikler

Son olarak, uyanık okuyucular yeni(ish) bir lastik türü olan dayanıklı-ara-lastik olarak adlandırılan bir tür lastiğin ortaya çıkmasına dikkat etmiştir. Her zaman ele geçirilecek yeni bir niş arayan lastik şirketleri, birçok gelişmiş veya asfalta uygun değilken bazı görünürde iyi desen lastikleri isteyen müşterilere hizmet etmeyi arzulamış gibi görünüyor. Sert, şekilsel desen bloklar tutuşu getirirken, güçlü çok katlı yan duvarlar zorlu koşullarda kesme ve çip direnci sunar ve aynı zamanda kırılmayı önler ve yanlama direnci sağlar.

Zorlu-Terrain Lastikler

Bu hibrit lastiği oluştururken, şirketler hem zorlu koşullarda iyi olan hem de asfalt üzerinde aşırı derecede gürültü yaratmayan desenler yapmaya çalıştılar. Lastiklerin zarar görmesini önleyen bu yan duvarlar da bu opsiyonel lastiklerde çok agresif desenlerle tasarlanır, çünkü çoğu zaman her ne kadar çocuklar okulda olmadığı sürelerde bile sürüş araçlarının mümkün olan en agresif görünmesini isteyen müşterilere hizmet verirler. Bu kategori için hem LT hem de yüzme ölçüleri bulacaksınız.

Recent Posts