Ford Taurus: Yükseliş ve Son


Spread the love
  • Ford Taurus’un ilk nesli 1986’da piyasaya çıktı ve toplamda yaklaşık 10 milyon adet satışa ulaştı.
  • 2006’da Ford Taurus’un perakende satışı durduruldu ve son örnek 27 Ekim 2006’da satıldı.
  • Taurus, 1992 ile 1996 arasında ABD’de en çok satan yolcu otomobiliydi ve 2005’e kadar Mercury Sable ile benzer şekilde üretildi.

Aşağıdaki makalede daha fazlasını okuyun:

Tarih boyunca Ford Taurus’un çıkışı ve sonu

Ford Taurus’un ilk nesli, 1986 model olarak piyasaya çıktı ve Mercury Sable’in satışları da dahil olmak üzere yaklaşık 10 milyon adetlik satışa ulaştı. Ancak 2006 yılında sona erdirilerek, 2007 model yılı gerçek Taurus için son oldu. Ben ise bu nadir arabalardan birini New Orleans’taki bir hurdalıkta buldum.

Ford, 2006 yılının ilk gününde Taurus’un perakende satışını durdurdu ve son üretilen örnek, 27 Ekim 2006’da Chick-fil-A’nın kurucusu Truett Cathy’ye satılmadıkça sadece filo satışı için mevcut tutuldu.

Sürücü kapısı kilidi mekanizması bozuktu, bu yüzden montaj tarihini görmek için üretim etiketine bakamadım (hurdalık araçlarında yaygın bir sorun). Ancak VIN’deki 206xxx sıra numarası, çok geç üretim gösteriyor ve bu aracın muhtemelen Ekim 2006’da üretildiğini gösteriyor. Dördüncü VIN karakteri H olduğundan, bu aracın isteğe bağlı yan hava yastıklarına sahip ender ’07 Taurus modellerinden biri olduğu anlaşılıyor.

Kaputu açmayı da başaramadım, ancak 2006 ve 2007 Taurus modellerinin tamamı eski 3.0 litrelik Vulcan itişli V6 motora sahipti. Güç 153 beygir gücünde ve 185 pound-dakika torktaydı ve şanzıman zorunlu olarak dört vitesli otomatikti.

SHO olmayan Taurus modellerinde manuel şanzımanın son yılı 1989’du, üç pedal SHO için ise son yılı 1995’ti.

Taurus, 1992 ile 1996 model yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri’nde en çok satan yolcu otomobiliydi.

Orijinal Taurus’un Mercury markalı ikizi olan Sable, 2005 yılına kadar varlığını sürdürebildi. Son Taurus station wagonları da 2005 modelleriydi.

Eski tasarımına rağmen, Taurus hala orta 2000’lerde oldukça iyi satış yapıyor olmasına rağmen, Taurus’un sona ermesi üzerine çok sayıda tepki ve isyan oldu.

Taurus sedanın yerine, Volvo S80’in modifiye edilmiş bir versiyonu üzerine inşa edilen Five Hundred geldi ve 2005 modeli olarak piyasaya çıktı; eski Montego adı Mercurized versiyonu için kullanıldı. Taurus station wagon’un yerine de Freestyle geçti.

Ardından, Ford Taurus ve Sable isimlerini 2008’de yeniden canlandırma kararı aldı. Five Hundred Taurus oldu, Freestyle Taurus X ve Montego Sable oldu.

Bu konuda, ilk basın aracım olan bu ilk Yeni Sable’ı aldım; incelemem hiç yayınlanmadı (Jalopnik ve Gawker yöneticileri arasındaki uzun unutulmuş ofis politikası tartışmaları nedeniyle). Bir gün bir Sable hurdalık bulurum umarım!

Yeni Sable sadece 2009 yılına kadar var olabildi, ancak Yeni Taurus 2019’a kadar dayanabildi (ardından ne olduğunu bilmiyorum, bir tür kamyon şeklinde bir araçla değiştirildi).

Taurus adı o kadar etkiliydi ki, 2016 ile 2022 model yılları arasında Fusion ile aynı platform üzerinde inşa edilen Çin pazarındaki bir araçta kullanıldı.

Ve hey! Taurus adı henüz gitmedi, çünkü Ford hala Körfez Bölgesi İşbirliği Konseyi ülkelerinde satılan Mondeo’lara uyguluyor. Ford, neden çok daha üstün Mainline model adını yaşatamadı?

Bu araba, geçen yıl Mart ayında New Orleans’ta “Fren Etiketi” almış, yani son zamanlara kadar hareket eden bir araçtı. Benim düşünceme göre ideal New Orleans arabası Rolls-Royce Silver Spirit'tir, bu arada.

Ezilmiş sol çamurluk ve korozyon onu mahvetmiş olmalı.

Zengin İş Adamı, 2006 Taurus SE’in lüks iç mekanını takdir ediyor.

* Bazı inançları ertelemek gerekir.

Şimdi birkaç on yıl öncesine, Taurus’un gerçekten de gelecek olduğu bir döneme geri dönelim.

Recent Posts