- Otomobil üreticileri, ortalama her elektrikli araç satışı için 6,000 dolar zarar ediyor.
- EV’lerin karlılığının zamanla artması bekleniyor.
- EV pazar büyümesi beklenenden yavaş gerçekleşiyor.
- Kârlılık sektörde önemli bir sorun olarak öne çıkıyor.
- Üreticilerin, EV’leri kârlı hale getirmek için değişiklik yapması gerekiyor.
- Bazı tüketiciler, EV’lerden 20 dakikalık şarj süresi, 350 mil sürüş menzili ve 50,000 dolarlık fiyat bekliyor.
- Gelecekte daha iyi EV’ler üretmek önemli.
- Platform paylaşımı ve yeniden markalama öneriliyor.
- Otomobil üreticilerinin yatırımları ve EV’lerin karlılığı hakkında belirsizlikler var.
- Hibrit araçlar, elektrikli araçlara göre geniş halk desteği görüyor.
Aşağıdaki makalede daha fazlasını okuyun:
Bir yeni çalışma, otomobil üreticilerinin her biri 50,000 dolarlık elektrikli araç satışı için ortalama 6,000 dolar zarar ettiklerini iddia ediyor. Raporu yayınlayan Amerika merkezli küresel bir danışmanlık firması olan Boston Consulting Group, bu rakamın müşteri vergi indirimlerini hesaba kattığını belirterek, EV’lerin geleceği için oldukça karamsar bir tablo çiziyor.
EV’lerin karlılığı zamanla artacak
Bu durumun, otomobil üreticilerinin elektrifikasyonu geliştirmek için önemli miktarda maliyetler yapmalarına bağlandı. Üretim devam eder ve halk anlamlı sayıda satın almaya devam ederse, EV’lere olan karlılık zaman içinde artacaktır. Tabii ki, bunu neredeyse on yıldır duyuyoruz.
EV pazar büyümesi beklenenden yavaş
Segment büyümesi, endüstri liderlerinin beklediği hızda gerçekleşmiyor. Beş yıl önce otomobil üreticileri, elektrikli araçların yaklaşık olarak 2025 yılında benzinli araçlarla aynı seviyeye ulaşacağını varsaydı. Ancak, hiçbir ana pazar bu hedeflere ulaşma hızında değil.
Ancak sektör, pandemide yaşanan satış artışına dayanarak 2023 için %70’lik bir EV satış artışını öngördü. Gerçek sayı %50’ye daha yakındı ve sürekli olarak zayıfladı. S&P Global Mobility’den gelen verilere göre, taze EV kayıtları Ocak ayında sadece %15 arttı.
Kârlılık önemli bir sorun
Kârlılık, Loh’a göre diğer büyük sorundur ve eğer sektör, gelecek nesil tamamen elektrikli araçları sürekli olarak kârlı hale getirmenin yolunu bulamazsa, bir şeylerin değişmesi gerekecek.
Üreticiler, EV’leri kârlı hale getirmek için değişiklik yapmalı
Otomobil üreticilerinin “kâr edebilecekleri bir ölçek ve verim düzeyine gelene kadar” yatırım yapmalarının “mide yapabileceklerini” Loh’a göre bir soru.””Kâr edebilir hale gelmek için” kâr edilmez olarak kabul edilen nesil yeni elektrikli araçlar yapılmalıdır. Bu yönde yaklaşımlarına göre otomobil üreticileri farklılık gösterir, ancak çoğu yavaşlayan satış büyümesinin etkisini hissetmiştir.>p>
Bununla birlikte, EV satın almaya niyet eden 3,000 Amerikalı tüketicinin neredeyse %40’ı, bunun için sıkı gereksinimler şekillendirdi. EV satın alıcıları 20 dakikalık şarj süresi, 350 mil sürüş menzili ve 50,000 dolarlık bir fiyat istemektedir.
İyi EV’ler üretmek
Daha iyi EV’ler üretmek iyi bir başlangıç olabilir. Erken benimseyenler zaten elektrikli araçlardan memnun olduklarından, ürünler gelecek yıllarda arzulanan satış hacimlerini görmek istiyorlarsa, ana akım beğenilerine hitap etmelidir. Ne yazık ki, hem elektrikli hem de benzinli araçlar için endüstri trendleri halk tarafından pek ilgi çekmemektedir. Tüketici memnuniyeti anketleri uzun zamandır düşüştedir.
Piller daha iyi olmalıdır. Ancak bilgi-eğlence sistemleri ve araçlarla nasıl etkileşimde bulunduğumuz da (bu da kullanıcı hizmetine dahil eder) daha iyi olmalıdır. Şu anda durumda olan, yeni teknolojinin en büyük engel olduğu ve endüstri tarafından veri toplama amacıyla öne çıkarıldığıdır.
Platform Paylaşımı
Bu önerilen çözümler arasında yer almaktadır. Ayrı bir elektrikli model hattı yerine, mevcut modeller için ayrı ayrı güç aktarma organları olarak ele almak daha maliyet etkili bir yaklaşımdır. Ancak bu, araçlar henüz geliştirilme aşamasındayken bunun göz önünde bulundurulduğu ve stratejinin risklere karşı henüz korunaksız olmadığı ileri planlama gerektirir. EV güç aktarma organlarına uygun olacak şekilde tasarlanarak otomobil üreticileri yanlışlıkla benzinli motorla çalışan varyantların tasarımını etkileyebilir ve tam tersi de geçerlidir. Sonuç olarak, EV’ler ve benzinli araçlar yapısal olarak farklıdır.
Araç üreticileri, rekabetçi ortaklarının geliştirdiği EV’lerin yeniden markalanan versiyonlarını paylaşabilir ve satışa sunabilir. Ancak talep olmazsa bunu yapmanın pek bir anlamı olmaz.
Bu kadar maliyetli yatırımlar gereksiz miydi?
Birincil sorun, otomobil üreticilerinin ilk etapta EV’lere ne kadar para harcadığıdır. Zaten bir servet harcadılar ve 2030 yılına kadar kar getirmemiş EV’leri geliştirmeye devam etmek için yaklaşık olarak 1.2 trilyon dolar harcayacakları varsayılmaktadır.
Boston Consulting Group, tüm elektrikli araçların geçerliliği hakkında oldukça şüphecidir, hatta endüstri, teşvikler aracılığıyla hükümet tarafından sağlanan vergi dolarlarıyla desteklendikçe bile. Ancak ekip, hibritlerin boşluğu doldurmak için bir konumda olabileceğini savunuyor. Anket sonuçları, EV fanatiklerinin, özellikle PHEV’lerin, benzinli araçlardan daha fazla ilgi duyduğunu gösterdi ve tamamen elektrik motorlarına dayanan araçlardan daha geniş bir halk desteği gördü. Hibridler, çoğu Batı ülkesi tarafından zorlanan emisyon gereksinimlerine uyum sağlamak için daha iyi konumlandırılmıştır.